2310424690 Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 215, Θεσσαλονίκη info@thessdiep.gr
hero image



 

 
 
 
 
Συμβουλευτική Γονέων
Διεπιστημονικό Θεραπευτικό Κέντρο Παπαδήμου Λυδία - Θεσσαλονίκη


Η συμβουλευτική γονέων έχει στόχο την καθοδήγηση και την υποστήριξη γονέων κατά τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους όταν αυτά αντιμετωπίζουν συναισθηματικές, ψυχικές, μαθησιακές και οργανικές δυσκολίες. Μέσα από τη συμβουλευτική διαδικασία οι γονείς αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια για να κατανοούν τις ξεχωριστές προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίζουν καθώς τα παιδιά τους μεγαλώνουν.

  • Όταν παρατηρούμε πως η οικογένειά μας δυσκολεύεται να λειτουργήσει ομαλά στην καθημερινότητά της. Οι εντάσεις μεταξύ των μελών είναι συχνές, διαταράσσοντας σε σημαντικό βαθμό την επικοινωνία και τη σχέση μας. Στην περίπτωση αυτή, το ταξίδι της γονεϊκότητας βιώνεται ως μια επώδυνη εμπειρία, γεμάτη απογοητεύσεις και ενοχές.
  • Όταν δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε τις ανάγκες των παιδιών μας και συχνά αναρωτιόμαστε τι χρειάζονται από εμάς. Όταν κάποιες συμπεριφορές τους «δεν βγάζουν νόημα», αλλά εμφανίζονται ξανά και ξανά δημιουργώντας ρωγμές στη σχέση μας.
  • Όταν παρατηρούμε πως κάποια μέλη της οικογένειάς μας έχουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, συμπεριφορές που ξεφεύγουν και μας πιέζουν, δυσχεραίνοντας τη σύνδεσή μας.
  • Όταν στο ταξίδι της γονεϊκότητας, κάπου έχουμε χάσει την επαφή με τον εαυτό μας. Δεν καταλαβαίνουμε εμάς, τις δικές μας προσωπικές ανάγκες και υπάρχει ένα μεγάλος εσωτερικός καταλογισμός ευθύνης, ένα «εγώ φταίω για όλα», που μας βαραίνει και μας πνίγει. Όταν έχουμε σταματήσει να μας φροντίζουμε, να μας αγαπάμε, να μας αποδεχόμαστε και εστιάζουμε μόνο σε επιδόσεις. Όταν νιώθουμε ευάλωτοι, εξουθενωμένοι και χωρίς ψυχικά αποθέματα.
  • Όταν οι σχέσεις με τον/ την σύντροφό μας περνούν κρίση από την γέννηση των παιδιών και μετά και φαίνεται να υπάρχει δυσκολία στη μετάβαση από τη μία φάση ζωής (ζευγάρι) στην άλλη (γονείς).
  • Όταν υπάρχει εμφανής διάσταση ως προς τη μορφή διαπαιδαγώγησης, τις αξίες και τις πρακτικές των δύο γονέων εμποδίζοντας τη μεταξύ μας επικοινωνία, τη σύνδεση και τη σχέση μας, ένα χάσμα που επεκτείνεται και στο παιδί.
  • Όταν αισθανόμαστε πως οι ευθύνες και οι επιδόσεις μας καταπιέζουν και μας καθηλώνουν, μειώνοντας το αίσθημα ευταξίας και την αποτελεσματικότητά μας ως γονείς.
  • Όταν το παιδί μας παρακολουθεί πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης και θέλουμε να συμβάλλουμε τα μέγιστα στην εξέλιξη και την πρόοδο της σχέσης μας, ενισχύοντας παράλληλα και τα οφέλη του προγράμματος.
  • Όταν αντιμετωπίζουμε μια έντονη δυσκολία που διαταράσσει τις σχέσεις και την καθημερινότητά μας, π.χ. αναπτυξιακά ζητήματα, προβλήματα υγείας, πένθος, διαζύγιο, εφηβεία κλπ.