Sensory Room
Διεπιστημονικό Θεραπευτικό Κέντρο Παπαδήμου Λυδία - Θεσσαλονίκη
Τι είναι το Sensory Room ;
Χώρος που βοηθά στην αισθητηριακή ολοκλήρωση των παιδιων, εφήβων και ενηλίκων.
Το δωμάτιο αισθητηριακής ολοκλήρωσης (sensory room), είναι ένα ειδικό δωμάτιο που σχεδιάζεται για να αναπτύξει/καλλιεργήσει τις αισθήσεις ενός ατόμου, συνήθως μέσω ειδικού φωτισμού, μουσικής και αντικειμένων. Χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, για παιδιά με ή χωρίς περιορισμένες δεξιότητες επικοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσαρμόζεται στο προσωπικό προφίλ του παιδιού και δίνει τη δυνατότητα εξατομικευμένης θεραπευτικής παρέμβασης για τον κάθε θεραπευόμενο.
Πρόκειται για ένα ασφαλή χώρο που στοχεύει να βοηθήσει στην αισθητηριακή ολοκλήρωσης των χρηστών, τους επιτρέπει να μάθουν να ρυθμίζουν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου τους σε εξωτερικά ερεθίσματα αναπτύσσοντας τεχνικές αντιμετώπισης. Αναλόγως, διεγείρουν ή ηρεμούν τις αισθήσεις – όραση, αφή και ακοή – και παρέχουν χώρο για άτομα με διαταραχή κοινωνικής ένταξης, αυτισμό και άλλες ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, να εξερευνήσουν και να αναπτύξουν τις αισθητηριακές τους δεξιότητες. Είναι ένα μέρος για χαλάρωση, αποσυμπίεση & ανακούφιση της έντασης.
Πολλά παιδιά αγωνίζονται να εστιάσουν την προσοχή τους και έχουν αισθητηριακές ή συναισθηματικές δυσκολίες που τους εμποδίζουν να ασχοληθούν πλήρως με την καθημερινή ζωή. Ο τρόπος που επεξεργαζόμαστε απτικά (αφή), ακουστικά, οπτικά, γευστικά, αιθουσαία, ιδιοδεκτικά, οσφρητικά και κινητικά ερεθίσματα είναι η διαδικασία που ονομάζεται αισθητηριακή ολοκλήρωση.
Για τα περισσότερα παιδιά η αισθητηριακή ολοκλήρωση αναπτύσσεται ομαλά μέσα από το παιχνίδι και τις ελεύθερες δραστηριότητες , αλλά για τα παιδια με αισθητηριακή δυσλειτουργία/διαταραχή, η διαδικασία αυτή εμφανίζει δυσκολίες. Για μερικούς, ο εγκέφαλος μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά σε αισθητήρια ερεθίσματα και σε άλλους, μπορεί να μην αντιδρά αρκετά. Αυτή η αδυναμία ρύθμισης των αντιδράσεων στα ερεθίσματα είναι γνωστή ως διαταραχή της αισθητηριακής επεξεργασίας (SPD). Μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις συμπεριφοράς, όπως επαναλαμβανόμενες κινήσεις, έντονη κινητικότητα, χτύπημα των χεριών, συναισθηματική αναστάτωση, σε μερικές περιπτώσεις καταστροφή αντικειμένων ή του περιβάλλοντος χώρου, ακόμα και με το ίδιο του το σώμα, γνωστές ως stimming ή self-stimulation.
|